Váš nákupný košík je prázdny
18.02.2021
Jedlé krajky sú na tortách nádherné a ich výroba je veľmi jednoduchá. Napriek tomu, veľa cukrárkam robia vrásky na čele. Dnes si povieme ako pracovať s jedlou krajkou aby sa vám netrhala a naopak ani nelámala. Pokiaľ budete pozorne čítať, krajka sa vám podarí na 100%.
Práškovú zmes Magic Decor si rozrobíme s vodou podľa návodu. Na 100g zmesi pridáme 80g vody. Nemusíte merať teplotu vody (40°C) ako píšu v návode, stačí teplá voda akou umývate napr. riad. Mixérom šľahajte zmes cca 1 minútu. Čím ju budete dlhšie mixovať, tým bude hustejšia a bude sa vám ťažšie natierať na krajku. Vyšľahanú zmes si malou paletkou alebo nožíkom natriete do krajky tak, aby bola všade, v každej dierke. Nakoniec odstránime zvyšnú hmotu rovnou stierkou. (Pokiaľ sa vám hmota nedá poriadne natrieť, zostávajú vám prázdne dierky, pravdepodobne máte veľmi hustú hmotu. Pridajte si do nej pár kvapiek vody a opäť zamiešajte).
Sušenie krajky pri izbovej teplote. Krajka pri izbovej teplote môže schnúť 3 hodiny ale aj celú noc. Závisí to od vlhkosti v danej miestnosti. Pre lepšiu predstavu- krajka sušená v lete a na slnku vyschne oveľa rýchlejšie ako krajka, ktorú sušíte keď prší a v miestnosti je zvýšená vlhkosť. Pri vyberaní vysušenej krajky si otočte formu vzorom na podložku, pod roh hotovej krajky zasuňte špičku noža a krajku opatrne vyberte. Pokiaľ sa vám krajka pri vyberaní naťahuje a vzor sa tým deformuje, krajku nevyberajte. Nie je poriadne vysušená. Len by ste ju zničili. Nechajte ju ešte preschnúť. Správne vysušená krajka je úplne gumená, nenaťahuje sa a ani sa neláme.
Sušenie krajky v rúre. Pri sušení v rúre si tiež treba uvedomiť, že každá rúra hreje trochu inak a teploty, ktoré vyhovujú na sušenie krajky nám alebo inej cukrárke nemusia pasovať aj na vašu rúru.
V návode nájdete teploty 80°C 10-12min, 120°C 5-7min. Natretú krajku si položíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry napr. na 120°C. Po 5 minúte ju vyberieme a vyskúšame prstom či sa krajka nelepí. Pokiaľ nie, skúsime ju vybrať. Ak by sa naťahovala alebo inak deformovala, vložíme ju ešte na minútu do rúry. Postup opakujeme, kým nie je krajka krásne elastická. A naopak, ak by krajka bola preschnutá, málo ohybná a lámala sa, 2x vyberte krajku skôr alebo znížte teplotu.
Preschnuté krajky nikdy nevyhadzujte. Stačí ak ich jemne naparíte nad rýchlovarnou kanvicou a krajka opäť zmäkne.
Skladovanie hotových krajok. Krajky si môžete narobiť aj do zásoby. Krajky poukladajte na rovný povrch a prekladajte potravinárskou fóliou. Je dobré skladovať ich v nejakej pivnici, alebo vlhkejšej miestnosti. Vtedy krajky určite nevyschnú. Ale ak by predsa len náhodou vyschli, tak ako píšeme vyššie, stačí ju napariť nad rýchlovarnou kanvicou a krajka je opäť elastická.
Skladovať môžete aj rozšlahanú zmes v miske. Len ju musíte mať v uzatvorenej nádobe v chladničke. Po čase môže vysychať a hustnúť, tak len pridajte do nej pár kvapiek vody a mixérom pár sekúnd prešľahajte.
Krajové kvety- princíp sušenia je presne taký istý ako pri krajkách.
Len pre zopakovanieJ. Vysušená krajka vo vlhkom prostredí zmäkne. Preto aj vysušené kvety pokiaľ dáte do vlhkej chladničky zmäknú a nedržia si svoj tvar. A preto si buď dajte do chladničky hrubý kartón, ktorý vám nadbytočnú vlhkosť pohltí alebo krajkové kvety nedávajte do chladničky, ale ich poukladajte na tortu tesne pred odovzdaním.
Na prvý pohľad môže vyzerať výroba krajok zložito, no netreba sa báť. Keď človek pochopí princíp sušenia je to naozaj veľmi jednoduché.
Produkt bol pridaný do Vašich obľúbených produktov.
Produkt bol odstránený zo zoznamu obľúbených produktov.